2008. november 10., hétfő

Amit mindenkinek tudni kell a kudarcról...

Ismét Jim Rohn szavaiból merítettem egy kiskanállal...

"A kudarc ugyanolyan tanulságos, mint a siker. Múltbéli kudarcainknak és tévedéseinknek arra kell ösztönözniük minket, hogy javítsunk a jelenlegi viselkedésünkön, másként a jelenünk és a jövőnk aligha lesz több a múltunk megismétlésénél."


"Ha hajlamosak vagyunk arra, hogy önmagunk helyett másokat hibáztassunk, akkor menekülünk a valóság elől, és arra ítéljük magunkat, hogy megismételjük múltbéli tévedéseinket, és újraéljük jelenünk nehézségeit." -kudarcait-


"Tanulj mások kudarccal kapacsolatos tapasztalataiból!"


"Mindnyájunknak tanulmányoznunk kell a kudarcot...mert így megtanulhatjuk, mit nem szabad tennünk. Minden tapasztalat szolgálhat tanítómesterünkként, feltéve, hogy tényleg leszűrjük a tanulságot. "


" Sem a siker, sem a kudarc nem egy robbanásszerű eseményként következik be. Mindkettő látszólag apró és jelentéktelen döntések felhalmozódásának következménye. A kudarc a gyatra gondolkozás és gyatra döntések felhalmozódásának eredménye. A kudarc nem egyéb, mint ítélőképességünk néhány hibája, amelyeket napról-napra megismétlünk...
Egy elpocsékolt órának általában nincs azonnali és mérhető hatása. Az esetek többségében botlásainkat megússzuk közvetlen következmények nélkül... Mert a dolognak látszólag nincs jelentősége. Ebben rejlik a nagy veszély.
Akik túl sok egészségtelen élelmiszert fogyasztanak, maguk működnek közre egy jövőbeli egészségügyi probléma kialakulásához, ám a pillanat élvezete elhomályosítja a jövőbeli következményt. Az egész nem tűnik olyan fontosnak.Akik túl sokat dohányoznak vagy isznak, évről-évre ugyanazokat a rossz döntéseket hozzák meg...mert a dolog nem tűnik olyan fontosnak. Ám azt a szenvedést és megbábást, amit az ítélőképességünk e hibái okoznak, csupán elhalasztják egy későbbi időpontra. A következmények ritkán azonnaliak; inkább addig halmozódnak, míg végül elérkezik az elkerülhetetlen elszámolás napja, és meg kell fizetnünk a gyatra döntéseink árát - olyan döntésekét, amelyek nem is tűntek olyan fontosnak...Nem vesszük észre, hogy akudarc felé haladunk.
A kudarc legveszélyesebb sajátossága az észrevétlensége!"

2008. november 8., szombat

Tudni akarod mi köze a "szabadnaklenni"-nek a hokihoz?

Ma életem első hokimeccsén vettem részt...mint néző:D

Még sosem voltam olyan meccsen -semmilyen sportágéban - ahol nemzeti válogatottak csaptak volna össze. Igazából semmilyen sportmérkőzésen nem jártam mindeddig. (Csak táncversenyeken meg futóversenyeken)

Ma ez a sorozat megtört, mert kimentem a Magyar hokicsapat Horvátok elleni olimpiai selejtező mérkőzésére. Én nagyon élveztem. Jó társaságom volt, pár alapszabályt 'megtanultam' és öröm volt nézni a játékot. Persze azthiszem én más szemmel néztem, mint a többiek.

Folyton olyan gondolatok cikáztak a fejemben, hogy mit érezhetnek és gondolhatnak a játékosok... hogyan motiválják őket, és mivel motiválják önmaguk... valyon mennyire befolyásolja őket a szurkoló csapat lelkesedése, vagy éppen az, hogy az elmúlt időszakban milyen sikereket értek el. És valyon azokat a sikereket hogyan érték el? Mi munka van mögötte? Hiszen tudjuk, tálcán kapni az aranyérmeket nem lehet:):)
A hokimagazinban találtam egy ici-pici választ - egy olyan mondatot, ami mindenképpen a blogomra való:

"De ennyire ne szaladjunk előre. Igaza van Pat Cortina szövetségi kapitánynak, aki folyvást hangoztatja: lépésről lépésre kell haladjunk!" (Ladányi Balázs - a Magyar Jégkorong Válogatott tagja)


Azthiszem ez igaz az élet minden területére. Fel kell építeni egy mérkőzést, egy karriert, egy kapcsolatot és az egész életünket - és a szabadságot. Kellenek álmok-célok és egy akcióterv, utána pedig el kell indulnunk a terv feladatait megvalósítani és ezzel a célokat elérni.
Holnap ismét egy olyan tréningre megyek, ahol erről is tanulhatok, és sikeres emberekkel találkozok, akiknek a tapasztalata ösztönzőleg hat majd rám - ebben biztos vagyok.
A mai napot pedig köszönöm! És a holnapi hokimeccsen pedig szurkoljatok helyettem:)
"Hajrá srácok! Ezt is megnyeritek! Képesek vagytok rá!!"

Ez a nagyszerű könyv segít Neked abban, hogy változtass szokásaidon...

Igen, ma is a szokásaink megváltoztatásáról írok. Ha már nekem ennyit segített ez a bizonyos könyv, akkor miért ne adjam át Nektek? Persze ezek a szemezgetések nem helyettesítik a könyv elolvasását, de ha még nem kaptatok kedvet hozzá, akkor most biztosan fogtok:)

"Ha többre vágyunk, először többé kell válnunk" - ez a tömör lényege a személyiségfejlődés, a siker és a boldogság filozófiájának Kyle Wilson szerint, aki a Jim Rohn International elnöke.

" A szavak és az általuk tolmácsolt gondolatok egyedülálló hatalommal bírnak. Közös célkitűzésünk az lesz, hogy gondolatokká, és érzelmekké alakítsuk át ezeket a szavakat, amelyek eszközökké válnak majd a kezedben egy új élet kialakításához, új célokkal és újkeletű eltökéltséggel, hogy elérd mindazt, amire vágysz, és olyan emberré válj, amilyen lenni kívánsz."

Jim szerint (remélem senkit nem zavar, hogy csak a keresztnevén "szólítom" az írónk!) a könyv ösztönzést nyújt számunkra, akik
- részese vagyunk egy keresési folyamatnak,
- életünk valamely tényezőjén változtatni szeretnénk,
- válaszokat keresünk,
- készen állunk valamilyen változásra,

A kirakójáték első eleme a személyes Filozófia...ami olyan, mint " a hajó vitorláinak állása"
"Mindannyian átéljük a csalódás, a kétségbeesés és a szívfájdalom viharait.Az egyes emberek gondolkodásmódja a legfőbb oka annak, hogy oly eltérő helyeken kötünk ki. A különbség nem a körülményekben, hanem a vitorlázatunk állásában rejlik...
Amikor a széljárás megváltozik, nekünk is változnunk kell...
A viszontagságok miobenléténél sokkal fontosabb, hogy milyen gyorsan és felelősségteljesen reagálunk rájuk... az élet nagy kihívását saját gondolkozási folyamatunk ellenőrzése jelenti...
Egészen újfajta fegyelmet kell kifejlesztenünk magunkban...
Ha képesek vagyunk módosítani az élet nagy kérdéseivel kapcsolatos felfogásunkon, ítélet- és döntéshozatali rendszerünkön, akkor gyökeres változtatást idézhetünk elő az életünkben."

Ahogy most újra olvasom a könyvet, hogy szemezgessek Nektek belőle, új és új dolgokat veszek észre benne, amiket eddig nem emeltem ki. Vigyáznom kell, nehogy abba a hibába essek, hogy az egész könyvet bemásolom...arra nem iy lenne időm és elég bőr az ujjamo:) Azért még holnap is hozok pár mondatot...

2008. november 7., péntek

Hogyan változtassunk szokásainkon, hogy elérjük az álmaink???

Sokan sokfélék vagyunk, mindenkinek másban kell változnia. Nincs rá konkrét recept megadott alapanyagokkal és mennyiségekkel. Egy biztos, ha még nem értük el az álmaink - mert gondolom ezzel nem csak én vagyok így (még!) - akkor változtatnunk kell. Ahogy Jim Rohn szokta mondani: "Ha azt teszed amit eddig, azt kapod, amit eddig."

Jim Rohnt már sokat emlegettem, ő az egyik kedvenc 'gondolkodóm', személyiségfejlesztő trénerem. Az egyik kereskedelmi tv-csatorna esti üzeneteiben is szoktak Tőle idézni, de felsővezetők százait motiválta és képezte Amerikában. Emellett a kedven cégem üzleti filozófusa, így volt szerencsém 2005-ben Riminiben, és 2007-ben Kölnben egy-egy előadásán résztvenni, és aláiratni vele a jegyzetfüzetem.


Szóval ez a bölcs ember úgy tartja, ha el akarjuk érni az álmaink és érezzük, gondoljuk, tudjuk, hogy nem jó úton haladunk, akkor változtassunk szokásainkon.
Szeptember közepe táján nagyon magam alatt voltam - azthiszem ez mindenkivel megesik néha. Ekkor tudtam meg, hogy megjelent Jim új könyve. Éreztem, hogy meg kell vennem, és most jött el az az idő, hogy az annyiszor megfogadott ígéretemet - hogy olvasni fogok - valóra kell váltanom és be kell tartanom. Mindigis rossz olvasó voltam - vagy csak nem találtam megfelelő könyveket?! No 'Az ÉLet kirakójátékának öt legfontosabb darabja' a legmegfelelőbb könyv volt, hogy felrázzon az önsajnálatból, amibe azért estem bele, mert az életem nem úgy alakult, ahogy szerettem volna. Már akkor is tudtam, hogy ebben szerepet játszanak nem éppen sikerfelé vezető szokásaim is, mint pl. a késések, a túl sok alvás, vagy olyan tulajdonságok, mint az önbizalomhiány.
Ez a könyv felrázott! Felrázott és erőt adott.Erőt adott ahhoz, hogy elinduljak, változtassak és cselekedjek! Az első új szokás, amit kialakítottam az az olvasás lett. Azóta már 3könyvet is elolvastam és most tartok a 4-dik közepetáján. És azóta tényleg más életet élek. Nem töréntek nagy csodák, de rengeteg kapu megnyílt előttem. Lehet, hogy ezek nyitva voltak eddig is csak nem vettem észre őket. Most viszont tudom, ha egy ajtót zárva találok majd, bemászom az ablakon - persze csak ha mindenképpen bent akarok lenni.

Jim Rohn könyve tökéletes segítség ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan változtassunk szokásainkon ahhoz, hogy elérjük az álmaink!

"Mindnyájunk előtt két különböző választási lehetőség áll azt illetően, hogy mihez kezdünk az életünkkkel. Az első választási lehetőség az, hogy kevesebbé válunk, mint amit a képességeink megengednének. Kevesebbet keresünk. Szerényebben élünk. Kevesebbet olvasunk és kevesebbet gondolkozunk. Kevesebbet próbálkozunk és kevesebb önfegyelmet gyakorolunk. Ezek a döntések azok, amelyek egy üres élethez vezetnek. Ezek a döntések azok, amelyek - ha egyszer meghoztuk őket - egy szüntelen rossz előérzettel terhelt élethez vezetnek ahelyett, hogy a napjaink csodálatos és örömteli várakozással telnének.
És a másoodik választási lehetőség? Megtenni mindazt, ami tőlünk telik! Kibontakoztatni minden lehetőségünket. Elolvasni minden könyvet, amelyhez hozzájutunk. A lehető legtöbbet keresni. A lehető legtöbb mindent megosztani másokkal és nyújtani másoknak. A tőlünk telhető legjobban iparkodni, termelni és teljesíteni. Mindnyájunk előtt nyitva áll ez a lehetőség."